torek, 8. oktober 2013

Orwell: 2013


Nekoč davno tega v prejšnjem tisočletju sva se jaz in moj takratni fant odločila, da se bova poročila. Ker nisem mogla novice zadržat zase, sem jo od samega veselega vznemirjenja povedala domačim. In potem je snubitev fanta pri mojem očetu padla v vodo, ker pač "ni blo več filinga". Takrat sem se zavedla, kako pomembno je, da nekdo sam pove, kar mora povedat. Brez posrednikov in prijateljic in...e sporočil
(za tiste, ki nimate šolajočih otrok: e-redovalnica vam nudi vpogled v ocene kadarkoli si zaželite, e-sporočila pa vam dnevno in tedensko pisknejo sms o vsakem zaznamku, ki se tiče vašega otroka)

Dečva me je prosila, če se lahko vsaj delam, da še ne vem da je dobila petko pri fiziki. Ker mi že tako ne more več povedat novice - ker to ni več novica, in ker je to njej tak dosežek, da se rada veseli tudi še nekaj ur kasneje. Skupaj z nami doma. Mi pa nismo več tako veseli, saj je to dobro novico že preplavil val drugih novic. Tako se vsi veselimo, samo ne skupaj. To pa ni v redu. Vsaj za nas ne. 

Zato dajemo priložnost otroku, da z iskro v očeh in velikim nasmehom pove veselo novico. Da ob kakšnem spodrsljalu v miru na poti do doma premišljuje o tem. Da potem prinese slabo novico v paketu z rešitvjo.

Tudi zato, ker želimo da ima učiteljica na govorilnih urah sploh kaj povedat....


Ker mi je to tako Orwellovsko....

Ps.
poročila sva pa še vseeno se:)

2 komentarja:

  1. Naša starejša je v sedmem razredu in smo se odločili, da bomo ostali kar pri starem načinu, dokler si še zaupamo...upam, da bo še dolgo tako...saj je res luštno, ko s pričakovanjem izveš oceno, ali pa te po možnosti prej še naheca, da ni takšna, kot bi jo pričakoval :).

    OdgovoriIzbriši
  2. NIč e- redovalnic, dajte ga no, kako bomo pa naučili otroke odgovornosti, če ne bodo imeli občutka, da so vredni zaupanja, da se morajo za zaupanje potrudit, da so ocene njihove, da je znanje njihovo, da ga lahko biksajo ampak morajo znat sprejet posledice...Vse namesto njih in pred njimi, nikoli past, nikoli se pobrat..Nikoli se učiti na posledicah napačnih odločitev, nikoli uživat veselja ob lastnem trudu...Ja, veliki brat ima velike načrte z nami. Všeč mi je tvoje razmišljanje.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...